ООН осъди руската окупация на Крим в резолюция

Призова за незабавното изтегляне на Русия
10 дек 2019 08:30, Елка Василева
89
ООН осъди руската окупация на Крим в резолюция
Снимка: архив, Reuters

Общото събрание на ООН прие резолюция, в която осъжда руската окупация на полуостров Крим и на град Севастопол и призовава за незабавно изтегляне на военните сили на Русия от района, съобщи Асошиейтед прес.

Резолюцията беше приета от 193-членното Общо събрание с 63 гласа "за" и 19 "против". 66 държави се въздържаха, а 45 не гласуваха.

В резолюцията Общото събрание изразява "дълбоко безпокойство от прогресивната милитаризация на Крим от Руската федерация като окупационна сила", от използването на завладени украински предприятия от военнопромишления комплекс и от набирането на кримски жители в руските въоръжени сили.

Общото събрание заявява и крайната си обезпокоеност от "опасното увеличаване на напрежението и неоправданата употреба на сила от Руската федерация срещу Украйна".

Резолюцията изразява безпокойство и от руските действия в части от Черно море около Крим, както и в Азовско море и Керченския пролив.

Общото събрание приветства освобождаването на 24 членове на екипажите на три украински военни кораба, задържани от Русия миналия ноември, и насърчава "по-нататъшни преговори, които да осигурят освобождаването от Руската федерация на всички незаконно задържани украински граждани и тяхното безопасно завръщане в Украйна".

За разлика от резолюциите на Съвета за сигурност решенията на Общото събрание на ООН не са юридически обвързващи, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Батакa преди 4 години
ООН курупция Изрел окупира Палестина столицата смени и какво ли не .Там мълчим КОРУПЦИЯ НА МЕЖДУНАРОДНО НИВО.Смешници САЩ пеят си техните песни шефа на света,решават както на тех им удобно.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в Америка спряха ли да бият ***???
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ние осъждаме арабската пролет, виетнамската война, двете атомни бомби в Япония, корейската война, афганистанската война, иракската война, сирийската война, но какво от това?
76
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Резолюцията беше приета от 193-членното Общо събрание с 63 гласа "за" и 19 "против". 66 държави се въздържаха, а 45 не гласуваха"Това е по-малко от 1/3 от гласовете! Какво е това приемане. 1/10 са против. От 193, 111 държави са въздържали се или не гласували - явно разбират ситуацията, но не смеят открито да се противопоставят на САЩ Крим вече омръзна на всички, само някакви големи *** оти могат да си мислят, че принадлежи на Украйна
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как изобщо може някакви хора да си мислят че Русия ще се откаже от Крим. Крим е по средата на морето. От него се бие цялото море, и всичките крайморски натовски държави, и проливите, и всичко. Е, как си я представят тая работа натовците. Щото им се иска те да отидат в Крим и да бият по Москва. Да, ама не! В ООН друга работа си нямат, така че да си приказват.
74
1
 
11
 
! Отговори
Деян Стоилов преди 4 години
А американската окупация в Косово кога????
73
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А американците кога ще осъдите за окупацията на Ирак? За един преател питам....
72
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък се искефих ,как не им се получи на НАТО-вците планчето за Крим и Севастопол.Не им се получи и за Донбас на краварчетата. Не си мислете ,че някой в България освен платените *** , обича натовците , пък ЕС-то още по-малко.
71
2
 
10
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
"За разлика от резолюциите на Съвета за сигурност решенията на Общото събрание на ООН не са юридически обвързващи" - т.е. събрали са се и са си поприказвали. От значение са преговорите в Париж във формата на Нормандската четворка - Германия, Франция, Русия и Украйна. От тази среща може да произлезе нещо полезно за установяване на мир в региона.А в ООН мнозинството е на американските сателити (като нас например). Но Бойко се прегърна с руския посланик, така че проблеми няма.
70
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия не е окупирала никого,там си имаше референдум за или против присаединяване към Руската федерация.
69
9
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"ако някой ми обяснява, че през 1944 България не е била окупирана ще е ясно че лъже."През ВСВ тримата(Сталин, Чърчил и Рузвелт) се срещат в Сочи нали така. Тогава се определят парчетата на баницата. Рузвелт настоява СССР да поеме ангажимент да обяви война на Япония. А Чърчил разширяава "Договорката" че всички страни от остта ще бъдат ОКУПИРАНИ.ДА България 1944 е била ОКУПИРАНА и то НАРОЧНО.Повтаря се историята и с Румъния и с Унгария и с Хърватска.
68
1
 
9
 
! Отговори
Контра преди 4 години
До АнонименНачалото на Втората Световна Война е поставено с нахлуването на Вермахта и Червената армия в Полша през септември 1939.Началото на Втората Световна Война е поставено с нахлуването на Вермахта в Полша през септември 1939. Франция и Англия обявяват война САМО на Германия!!!!
67
1
 
16
 
! Отговори
Контра преди 4 години
5. Украински самолети бомбардират мирни жители на Украйна и ги трепят като зайци.6. Украински диспечери отклоняват самолета над зоната на военни действия и го свалят, с цел да спасят блокираните украински войски в Южен Донбас.7. Русия не позволява на сащ да установи база в Севастопол.8. Следва вой до небесата...:)
66
0
 
11
 
! Отговори
Контра преди 4 години
До АнонименИсторията:1.Русия напада вероломно Украйна без да обяви войнаКонтраистория:1. Когато Нюланд разбира, че майден и президент са се разбрали за извънредни избори с посредничеството на Франция и Полша и каквото украинците кажат, организира преврат;2. Десен сектор опитва да нападне Крим, но среща отпор. 3. Доналд Кук тръгва към Крим да установи власт. Следва референдум с 96% ЗА независимост, и веднага да се присъедини към РФ.4. Донбас възстава срещу укрите и иска и той в РФ
65
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Върнете Косово на Сърбия.После ще видим.
64
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма окупация. Автономният Крим имаше правителство и парламент, които решиха да излязат от Украйна, където Съветският съюз ги беше поставил, без да ги пита.
63
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ООН да осъди окупацията на Западния бряг.
62
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Началото на Втората Световна Война е поставено с нахлуването на Вермахта и Червената армия в Полша през септември 1939. За разлика от нацистите, съветите не обявяват война на Полша. Явно затова през 2014 наследниците на съветите пак не обявяват война на Украйна, а нахлуват като диви *** да грабят и да убиват
61
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Историята:(1) Русия напада вероломно Украйна без да обяви война(2) Русия окупира Крим и Донбас(3) Русия избива украински жени и деца, нарушавайки всички международни закони(4) Русия сваля граждански самолет с повече от 200 души на борда
60
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля, че Крим е окупиран. В ООН са на същото мнение и осъждат агресията и окупацията. Няма нужда някой да ми обяснява какво правят окупаторите в окупираните държави. През 1944 нашата държава беше окупирана и ограбена до шушка. Все още окупаторите държат държавните ни архиви и ако някой ми обяснява, че през 1944 България не е била окупирана ще е ясно че лъже. Също така ще е лъжа, че през 2014 Крим не е бил окупиран.